Ergonomisch dragen

Heel belangrijk tijdens het (leren) dragen is dat je je kindje ergonomisch draagt. Ergonomisch dragen houdt in dat je de natuurlijke houding van je kindje ondersteunt en geen houdingen forceert die hij/zij niet zelf zou kunnen maken.

De ergonomische houding voor het dragen van een baby wordt ook wel de ‘kikkerhouding’ genoemd, deze naam komt zoals je kunt raden voort uit hoe een kikker zich in de natuur voortbeweegt. De beentjes van je kindje dienen gebogen te zijn waarbij de knietjes hoger dan de billen horen in een zogeheten M-positie.
De officiele term voor deze M-HOUDING is de Spreid-Hurk-Zit.

Een ander onderdeel van ergonomisch dragen is dat je je kindje ALTIJD met het gezicht naar je toe draagt. Het is ONMOGELIJK de kikkerhouding te creeëren wanneer je je kindje met de rug naar je toe draagt, de rug wordt door jouw lichaam in een positie geduwd die niet ergonomisch is en dit kan lichamelijk letsel tot gevolg hebben.

Tevens biedt je indien je dit zou doen geen enkele bescherming tegen de prikkels van buitenaf, dragen heeft te maken met hechting en geborgenheid en deze creëer je pas wanneer je je kindje in de mogelijkheid stelt zich af te wenden van eventuele prikkels waarbij je kindje zich tegen jou aan kan vleien voor bescherming.

Zelf gebruik ik graag de volgende Checkpunten:

  • Is er een kikkerhouding
  • Is mijn kindje van knie tot knie ondersteund
  • Draag ik zonder een verhard rugpand (doeken zijn altijd zonder verhard rugpand) (sommige dragers helaas niet)
  • Is de natuurlijke bolling van de rug aanwezig
  • Kan mijn kindje zich tegen mij aan vleien wanneer er prikkels zijn

Ik kijk graag met je mee!